Κυβερνητική διγλωσσία και αλαλούμ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

9dc9180231a4b46cc4e4276bbbf20f72_L

Κάποια κυβερνητικά στελέχη βάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στον «πάγο», κάποια την «καταργούν» και άλλα… την ψηφίζουν

Διγλωσσία και αλαλούμ προκαλεί στην κυβέρνηση η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την εκλογή της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – και την επιμονή της να μην αναφέρεται στη χώρα της με τη συνταγματική ονομασία της, κάνοντας χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η αντιπολίτευση πιέζει να έρθουν για έγκριση στη Βουλή τα τρία εφαρμοστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών μνημόνια που εκκρεμούν εδώ και πέντε χρόνια, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, θολώντας την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών που εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, σε διάρκεια λίγων ωρών…

Βορίδης: «Οχι, δεν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες»

Ξεκάθαρα αρνητικός στο ενδεχόμενο να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτή η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία και την καταψηφίσαμε. Επίσης είχαμε πει ότι αυτή η συμφωνία άπαξ και ψηφιστεί δεσμεύει. Τι έρχονται και μας λένε τώρα; Οτι αυτή την κακή συμφωνία, που εμείς μας λένε γιατί δεν την κυρώνουμε, μα δεν την κυρώνουμε γιατί έχουμε κάνει μία πρόβλέψη αυτής της εξέλιξης. Οτι αυτή η συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της, αφήνω το μείζον, το θέμα του ονόματος…».

«Είμαστε 5 χρόνια στην κυβέρνηση και δεν το έχουμε φέρει. Γιατί δεν το έχουμε φέρει προς κύρωση; Διότι ακριβώς, μία ελατωμματική συμφωνία – κατασκευαστικά προβληματική – φαίνεται τώρα το πρόβλημά της. Τι μας λέει η αντιπολίτευση; Φέρτε να την κυρώσετε τώρα. Δηλαδή, την ώρα που αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Δηλαδή, ουσιαστικά, και τον μοναδικό μοχλό πιέσεως συμμορφώσεως να τον απεμπολίσουμε».

«Οχι, δεν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας «μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε αυτά που βλέπουμε στη χώρα αυτή σήμερα».

Γεωργιάδης: Προειδοποιεί με καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών 

«Εφόσον καταπατήσουν τη Συμφωνία η καταγγελία της θα είναι μονόδρομος» διαμηνύει από την πλευρ΄ά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θέτοντας για πρώτη φορά εκ μέρους της κυβέρνησης θέμα κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης και, εμμέσως πλην σαφώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη διαδικασία που ένα μέρος οφείλει να ακολουθήσει όταν διατυπώνει ότι συστηματικά και εν γνώσει του την παραβιάζει», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Υγείας.

«Η επίσημη θέση της κυβερνήσεως είναι ότι εμείς τηρούμε τη Συμφωνία, όσο και αν δεν μας αρέσει, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο. Εφόσον η νέα κυβέρνησή τους αποφασίσει να την καταπατήσει, η καταγγελία της είναι μονόδρομος, αλλιώς οι συμφωνίες θα έχαναν την αξία τους».

Το θέμα της καταγγελίας της Συμφωνίας αν δεν την τηρούν τα Σκόπια θέτουν επίσης με δηλώσεις τους στο «Μανιφέστο» και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Μουρούτης, αλλά και -εμμέσως πλην σαφώς- η Σοφία Βούλτεψη. 

Μπακογιάννη: Μπορούσαμε να έχουμε ψηφίσει τα μνημόνια νωρίτερα

Στην παραδοχή ότι «Τα μνημόνια (σ.σ.: της Συμφωνίας των Πρεσπών) πρέπει να τα ψηφίσουμε, μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα» προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ρίχνοντας νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Βόρεια Μακεδονία.

Το «γάντι» σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Το ποιοι είναι “ρεμπεσκέδες” και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματός της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

H κ. Μπακογιάννη, ωστόσο, επεσήμανε ότι αφού η ψήφιση των μνημονίων δεν έχει γίνει ακόμη, «αν το κάνουμε σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε», κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο ενδεχόμενο η σχετική ψηφοφορία να γίνει άμεσα.

«Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι εντός εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά, εάν το κάνουμε τώρα θα δείξουμε ότι κάτι φοβόμαστε, ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης, να μας αφήσει να κάνουμε την εξωτειρκή πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροδιορισμένη εξωτερική πολιτική», είπε κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν κατά την ψηφοφορία – όποτε κι αν γίνει – υπάρξουν εσωκομματικές διαρροές, η κ. Μπακογιάννη το απέκλεισε ως ενδεχόμενο: «Ποιος το λέει αυτό; Οχι καλέ, δεν υπάρχει θέμα. Η ΝΔ είναι πολύ σοβαρό κόμμα».

«Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες», είπε με νόημα.

Ερωτηθείσα αν αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Οταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια η πραγματικότητα θα πέσει πάνω από το κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που έλεγαν προεκλογικά είναι …αέρας φρέσκος».

Αρα «ή θα επιμείνουν, που σημαίνει ευρωπαϊκή προοπτική… γιοκ, ή θα συνετιστούν και θα ακολουθήσουν την πεπατημένη, θα; «φάνε» ό,τι έχουν πει προεκλογικά…».

Γεραπετρίτης: Απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από τον νόμο. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη διαφωνία αυτή, ακόμη και όταν διαφωνεί», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε πως υπάρχει διαφορετική θεσμική αντιμετώπιση στα δύο κράτη, καθώς, όπως σχολίασε, η ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, «είχε διατυπώσει τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν».

«Παρά ταύτα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, αλλά κα της συνταγματικής επιταγής ότι δε μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Ανέφερε δε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής, να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ότι συνέβη».

«Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

«Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Δεν τίθεται επουδενί ζήτημα τροποποίησης», ανέφερε.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η πίεση την οποία ασκεί η Ελλάδα, αλλά και η πίεση που ασκείται εντός και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που υπήρξε από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας που χαρακτηρίζει ανυπόστατη την ορκωμοσία.

Η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε, «αντέδρασε με ετοιμότητα και με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, με πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν άμεσα οι κοινοτικές αρχές, υπήρξαν άμεσες ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του εκπροσώπου της ΕΕ και πολλές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση προς την κατεύθυνση αυτή».

«Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή», σημείωσε. «Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού, είναι θέμα τήρησης των συμφωνηθέντων».

Υπογράμμισε δε πως ρητά συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγη:dnews.gr

revolut-bank (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *